Kerékpártárolók, kerékpártárolás

Kerékpártárolók, kerékpártárolás

Kerékpártárolók, kerékpártárolás

A kerékpározás európai térnyerése Magyarországot is elérte. Amíg 1988-ban csupán 12 km kijelölt kerékpárút volt a fővárosban, ma már a fejlesztéseknek köszönhetően majd 200km –en tekerhetnek Budapesten biztonsággal és ez a szám folyamatosan nő.  De ha teljes Magyarországot nézzük, akkor az Eurobarométer 2014-es felmérése szerint minket csak Hollandia és Dánia előz meg a rendszeres kerékpárhasználat tekintetében és ez hatalmas előrelépés. Már a családi nyaralásokhoz is egyre többen választják a bringázást, egyre népszerűbbek például a tókerülő túrák, hiszen az utóbbi időkben sok mindent megtettek már azért infrastrukturálisan, hogy egy Fertő tó, Balaton vagy Velencei tó megkerülése kerékpárral is komfortos legyen. 
 
Budapesten 2010-ben adták át az első B+R kerékpárparkolókat hat vasútállomáson, ami 120 férőhelyet biztosít, de a komfortos bringázáshoz a megfelelő sűrűséggel elhelyezett és professzionálisan kivitelezett kerékpártárolók is hozzátartoznak.  A biciklizés népszerűségével párhuzamosan ugyanis a kerékpárok értéke is megnőtt, ma már egy komolyabb bringa százezer forintos nagyságrend felszereltségtől függően, de egy jó öreg családi darab elvesztése vagy megsérülése is komoly veszteséget jelenthet. Ezért mindenki, aki e mellett a közlekedési forma mellett dönt, szereti úgy megtervezni útvonalát, hogy az egyes állomásokon a kerékpár elhelyezése ne jelentsen gondot és biztonságban tudhassa biciklijét. Cégünk elkötelezett a kerékpártárolók széleskörű biztosítása területén, kínálatunkban a különböző kerékpár támasztoktól, a fali tárolókon át egészen a fedett tárolókig mindenki megtalálhatja a rendelkezésre álló terület és a szükséges funkciók szerint a legmegfelelőbb terméket. Szakértő kollégáink segítenek a tervezésben, az engedélyezésben és a kivitelezésben is. Egy kerékpártároló telepítése ugyanis összetett feladat: a tulajdonosi és forgalomtechnikai engedélyek beszerzésétől az útburkolati jelek felfestéséig és a kitáblázásig pontosan kell végigvinni a folyamatot, hogy a végeredmény minden érintett számára megfelelő legyen.

Kerékpártároló telepítés a Magyar Kerékpárosklub partnereként

A Magyar Kerékpárosklub partnereként a Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft több sikeres projektet megvalósított, amelyben kerékpártámaszokat és fedett kerékpártárolókat telepítettünk országszerte. Nem csupán kerékpáros barát hozzáállást, hanem több és elégedettebb ügyfelet jelenthet egy étterem, üzlet, hivatal, sportlétesítmény vagy egy irodaház számára, ha rendelkezik kerékpártárolókkal.  Többen választják ezt a környezetbarát és sportos közlekedési módot, ha biztonságban tudhatják a kerékpárjaikat, kényelmesen, közel és bringa barát módon tudnak velük parkolni. A telepítéshez mindenképpen érdemes szakértő segítségét igénybe venni, hiszen a különböző támaszok különböző funkciókra tervezettek és különböző mennyiségi igényt tudnak kiszolgálni. Miután rendszerint közterületre telepítik a támaszokat és tárolókat, fontos, hogy alapos felmérés, tervezés előzze meg a vásárlást és a kivitelezést illetve a terület tulajdonosától a szükséges engedélyeket is beszerezzék. A két legfontosabb tulajdonsága a tárolóknak a támasztás és a rögzíthetőség. Figyelembe kell venni azonban, hogy rövidebb vagy hosszabb időre kell-e megoldani a parkolást, mert pl. utóbbi esetben fontos lehet az időjárás elleni védelem is.

Fedett és fedetlen kerékpártolók

A fedett tárolóknál alapvető, hogy erős, megbízható tetőszerkezettel rendelkezzenek, ami lehet
  • horganyzott trapézlemezből
  • vagy akár UV védett üvegkamrás polikarbonátból is készülhet a kerékpártároló teteje.
A tetőszerkezet íveinek kialakítása úgy történik, hogy a csapadékvíz csak hátrafele tud lefolyni. A fedett tároló kerülhet egy fal mellé egyoldalas kivitelben vagy akár egy nagyobb parkolóba kétoldalas megközelíthetőséggel. Az ilyen fedett tárolóknak ellen kell állniuk az időjárás viszontagságainak és a nagy forgalmú használatnak is, ezért stabilan rögzítettek és korrózióvédelemmel ellátottak. A Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. kínálatában szereplő fedett tárolók kétféle váz színben kaphatók: RAL 9002 szürkésfehér illetve RAL 5010 kék. A közterületi parkolóknál alapvetés, hogy minden típusú kerékpárral könnyen és biztonságosan lehessen használni őket és a támaszok ne tehessenek kárt a biciklikben az érintkező részeknél.
  
A nem fedett kerékpártárolók egyik legnépszerűbb fajtája a kengyeles tároló, ami váltakozó magasságával igen helytakarékos. Nagyon stabil konstrukció, dübelezhető és a tűzihorganyzásnak köszönhetően rozsdamentes. A Zenit Kft. kínálatában többféle hosszúságban kaphatók a kengyeles biciklitárolók, amik alkatrészekre bontva, csavarokkal és szerelési útmutatóval együtt csomagolva rendelhetők. A kengyeles tárolók nem csupán különböző hosszúságúak lehetnek, de elérhetők alacsony vagy magas kengyelformában illetve elegáns megoldást jelentenek a szóló parkolásra az egymással szemben elhelyezkedő dupla kengyeles tárolók, amikből tetszés szerint alakítható ki a kerékpár parkoló a rendelkezésre álló hely alapján.

Kerékpártámaszok széles alak  választéka

A kerékpártámaszok különböző formákban kaphatók: a TRUST típus U alakú, a CORNER típus szögletes, a LOOP típus íves és kapható P alakú is. Azért nagyon praktikus ez a sokféle forma, mert ezek a támaszok gyakorlatilag bármilyen nagyságú és típusú kerékpár rögzítésére alkalmasak úgy, hogy egyrészt biztos tartást adnak, másrészt a lopás ellen is jól védenek. A Zenit Kft. kétféle rögzítéssel szállítja kerékpártámaszait: lebetonozható vagy dübelezhető talapzattal. Miután kültéri használatra készülnek ezek a támaszok, rozsdamentesek és időállóak a tűzihorganyzásos felületkezelés miatt.
 
Amennyiben a tárolás egy irodában, nyilvános parkolóházban, pincetárolóban vagy garázsban történik, helyoptimalizált megoldás lehet a fali tároló. Ezeknek egyik fajtája amikor a bicikli a földön állva támaszkodik meg első kerekével a falra szerelt acélcső tárolóhoz. Ez nagyon helytakarékos és biztonságos elhelyezést biztosít, optimális esetben 650mm-ként több tároló egy sorba is helyezhető. Ezeknek a fali kerékpártárolóknak 2 fajtája rendelhető kengyelállástól függően: jobb/bal 45fokos illetve egyenes 90 fokos kivitel.
 
Ha nem megoldható a biciklik földön egymás melletti parkolása, a függesztve tárolás lehet a megoldás. Ehhez a Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. könnyen a falra szerelhető függesztve tárolókat kínál három verzióban: egyenes, baloldali illetve jobboldali kengyelálláshoz. Így akár szűk pincékben vagy akár lakásokban is lehetővé válik a kerékpár függesztett elhelyezésére. A fali tároló kampó műanyag bevonata biztosítja az abroncs sérülésvédelmét. A kampó ajánlott elhelyezési magassága: 2000mm és kampónként 1 darab kerékpár akasztható rá. A fali tárolók acélcső konstrukciója rozsdamentes a tűzihorganyzásnak köszönhetően.
 
A ZENIT Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. által forgalmazott kerékpártámaszok rendelkeznek a Magyar Kerékpárosklub szakmai minősítésével. Igény esetén a forgalmazott kerékpártámaszainkat, kerékpártárolóinkat felület kezeljük graffiti elleni védelemmel. A kerékpártámaszokon és kerékpártárolókon kívül a ZENIT Kft. forgalmaz kerékpártároló boxokat és komplett kerékpártároló rendszereket, melyek akár pénzbedobó automatával vagy kártyás rendszerrel is működhetnek. A kerékpártárolók telepítésére vonatkozóan érdemes a Zenit Kft. egyedi árajánlatát kérni.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol nincs kialakítva a megfelelő kerékpár parkolási lehetőség, ott a biciklisek egyéb megoldásokat keresnek és akár a gyalogos forgalmat akadályozva rögzítik le a kerékpárokat vagy akár olyan helyekre ahol a ráparkolás veszélye áll fenn. Éppen ezért úgy az Önkormányzatoknak mint az utcafrontos üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozásoknak együttes érdeke a biciklis társadalom ez irányú kiszolgálása is. Egy gépjármű méretű parkolóhelyen például 8-10 kerékpárnak megfelelő parkoló alakítható ki, ami így az utcaszinttel megegyezően még a könnyű megközelítést is lehetővé teszi és nem vesz el helyet a gyalogos járdából.